doelstelling 3%

doelstelling 3%

Hoe kun je rustig slapen als de wereld vol onrecht is? Wat kunnen wij doen om bij te dragen aan een betere wereld? We hebben onszelf deze vraag vele jaren geleden gesteld en het was bijna vanaf onze eerste salarissen dat het ons belangrijk leek om iets te doen. We meten hoeveel geluk we hebben om op de juiste plaats geboren te zijn en niet al het lijden of ontbering te hoeven doorstaan dat het dagelijkse leven van te veel mensen is.

Begin 2000 verdienden we dus maar € 1.000 per maand, maar we vonden het belangrijk om de ene of de andere vereniging te steunen. En uiteindelijk leek het ons mogelijk om 3% van ons inkomen te besteden, want zelfs als we de indruk hebben hier niet veel te hebben, hebben we in feite al veel en deze 3% betekent opnieuw minder bioscoop, één restaurant minder , iets minder vakantie… maar uiteindelijk hebben we geluk dat het geen zware inspanning is. Als u deze pagina leest, bent u waarschijnlijk ook een van de weinige bevoorrechte personen, waarom zou u die 3% niet eens ervaren?

Dus waarom heb je voor deze 3% gekozen?

Omdat het ons mogelijk leek en we alleen sprakeloos kunnen blijven als we zien dat ontwikkelingshulp van Europese landen 0,5% van het BBP vertegenwoordigt (Wikipedia 2020); De Europese militaire uitgaven vertegenwoordigen ongeveer 2% (Wikipedia 2019).

 

Waarom een maandelijkse uitgave?

De eerste reden is dat de gesteunde verenigingen een permanente basisfinanciering nodig hebben om te kunnen bestaan. Het is goed om bij rampen te reageren en op zulke momenten donaties te doen, maar armoede is het hele jaar door aanwezig en de noden zijn enorm. Dan is het, zoals elke maand, een klein bedrag en is het niet pijnlijk voor het budget.

Het is aan ieder om te zien wie geholpen moet worden. In de loop der jaren hebben we bij elke stijging van het inkomen een project toegevoegd. Met telkens een reflectie over welk project voor ons belangrijk was.

Een reflectie op onze verantwoordelijkheid

Zoals Jean Ziegler (speciaal rapporteur voor het recht op voedsel van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties van 2000 tot 2008) zegt, is de planeet in staat om iedereen te voeden, degenen die vandaag van honger omkomen. Hui wordt eigenlijk vermoord. Honger in de wereld (elke 5 seconden sterft er een kind onder de 10 jaar) is niet onvermijdelijk. Voor Jean Ziegler zijn de boosdoeners de landbouwdumping van de Europese Unie, de landroof door de grote mogendheden, de ontwikkeling van agrobrandstoffen, het door het IMF opgelegde beleid of speculatie.

 

 

aanval

Vereniging voor de Belastingheffing Financiële Transacties voor Burgerhulp. Idee afkomstig van de Nobelprijs voor Economie James Tobin, om heel weinig te heffen op elke financiële transactie. Pijnloos voor de "goede vader"-investeerder, zou de speculant die veel koopt/verkoopt, zijn exemplaar moeten herzien omdat elke beweging van fondsen onderworpen zou zijn aan een belasting. Hoewel de markten al vele jaren in beroering zijn door speculatiebewegingen, zou dit misschien welkom zijn? Hoe zit het met de belastinginkomsten? Het moet worden geïnjecteerd voor de hulp van de burger en niet ten dienste van de algemene financiën van de staat, zodat een andere wereld mogelijk is...

https://liege.attac.org/

CADTM

Comité voor de kwijtschelding van derdewereldschulden. Deze schulden zijn onwettig omdat ze meestal zijn aangegaan door dictators, aan de macht gebracht door westerse staten. Daarnaast zijn ze al meerdere keren afgelost in de vorm van rente. De kredietverstrekkers zijn terugbetaald! Je hoeft ze niet steeds te verrijken! Deze schulden zijn het belangrijkste instrument dat de Derde Wereld verstikt.

http://www.cadtm.org/

CADTM

Artsen zonder Grenzen

Want helaas hebben we deze vereniging nog ergens op de wereld nodig.

Internationaal plannen

Helaas hebben miljoenen meisjes vandaag de dag nog steeds te maken met barrières die hun rechten schenden en hen ervan weerhouden hun volledige potentieel te bereiken. Deze discriminatie leidt tot ernstige onrechtvaardigheden zoals gebrek aan onderwijs, gedwongen huwelijken of vroege zwangerschappen. De meisjes zijn vastbesloten om te strijden tegen de discriminatie en het onrecht dat hen ervan weerhoudt hun toekomst te kiezen.

Met uw steun bevordert Plan International de gelijkheid van meisjes en jonge vrouwen. Want als meisjes hun potentieel kunnen ontplooien, wordt armoede teruggedrongen, verbetert het milieu, zijn kinderen gezonder en blijven ze langer op school.

Iedereen wint. Het veranderen van de toekomst gaat via haar.

De koele kant? We krijgen regelmatig foto's en nieuws van onze peetdochter, hierdoor weten we waar onze donatie voor is...

https://www.1000girls.be/fr/

Unicef

Handel zodat elk kind in alle veiligheid kan groeien en ontwikkelen...

https://www.unicef.be

SOSfaim

Hoewel de planeet de hele bevolking zou kunnen voeden, is er in 2022 nog steeds één persoon op 9 die niet zoveel geluk heeft.

 

SOS Honger is ervan overtuigd dat familiale landbouw het hoofd kan bieden aan de grote uitdagingen van morgen: voedsel, sociaal en ecologisch!

https://www.sosfaim.be