Ecologische renovatie

Ovino is de weerspiegeling van onze zorgen voor natuurlijke producten, we krijgen soms vragen over ons huis, we proberen ze hier te beantwoorden...

In 2012 zijn we gestart met een grote verbouwing van een oude boerderij. Het is een beetje het lot dat ons ertoe heeft aangezet om een renovatie te starten, maar uiteindelijk valt het mee, een gebouw een tweede leven geven en voorkomen dat we tonnen materialen moeten verplaatsen voor een nieuwe constructie met de bijbehorende milieu-impact.

Een van de problemen die men tegenkwam was het gebrek aan expertise om twee beperkingen te combineren: zorg voor het gebruik van natuurlijke materialen en hoge energieprestaties. Wat de huidige situatie is, geen idee, maar in 2011-2012 was de enige manier om jezelf te documenteren, het lezen van een tiental boeken hielp het project in de goede richting te sturen.

Vanaf het begin hebben we nagedacht over het gebruik van natuurlijke materialen om de belichaamde energie die nodig is voor de productie en het transport van materialen zoveel mogelijk te vermijden. Daarom zijn al onze wanden gemaakt op houten constructies, met houtvezelisolatie. De panelen zijn gemaakt van fermacell (gips en gerecycled papier), ecologischer dan gyproc en zorgen voor meer thermische inertie.

Qua afwerking hebben we voor de meeste kamers klei gebruikt, voor de badkamer kalk. Klei heeft het voordeel dat het helpt bij het reguleren van de vochtigheid, het zorgt voor thermische traagheid, dat het gemakkelijk te implementeren is, terwijl het een zeer, zeer lage aansprakelijkheid voor de planeet heeft, een product dat nauwelijks wordt getransformeerd en van niet ver weg komt. Claytech is gevestigd in Duitsland niet ver van Düsseldorf.

Voor wat betreft de energieproductie hebben we een warmtepomp geplaatst met een water-waterwisselaar (80m boorgat).

De verdeling van de verwarming gebeurt in de vloeren op de begane grond en in de wanden voor de eerste verdieping. Dit zorgt voor thermisch comfort dat zeer gewaardeerd wordt in de winter, we worden omhuld door de warmte van de muren.

De ventilatie van de woning werd verzorgd door een dubbelstroom VMC.

De ramen zijn van PVC, het is niet geweldig, maar hoe zit het met exotisch hout? Ja PVC kan worden gerecycled, maar met onze isolerende polyurethaan dekvloer op de begane grond is dit het element waarvoor we geen bevredigend natuurlijk alternatief hebben gevonden, en ja, we wilden ons chassis niet regelmatig schilderen.

Uiteindelijk hebben we een heel comfortabel huis, dat heel weinig energie verbruikt, en zelfs met de zonnepanelen produceren we meer dan we verbruiken.

Heb je nog vragen, wil je een boek lenen? Laten we erover praten onder het genot van een glas wijn...