Ovino is uw distributeur van natuurwijn, biologische wijn, biologisch-dynamische wijn en wijn zonder sulfiet.

Natuurlijke wijn, biologische wijn?

Waarom koos je ervoor om alleen natuurlijke, biologische of zelfs biodynamische wijnen te distribueren?

Vooral voor jezelf. Inderdaad, als men geen huis bouwt waarvan men hoopt dat het 100 jaar meegaat door gebruik te maken van slechte materialen; het is hetzelfde voor ons. Ons lichaam bestaat uit de verschillende voedingsstoffen die we binnenkrijgen, en gezond zijn betekent voorzichtig zijn met wat we eten. Zo vers mogelijk, zo min mogelijk aangepast en zo lang mogelijk met verschillende smaken ...

Wijn is een bewerkt product, in theorie alleen gefermenteerd druivensap. Maar als het sap niet van hoge kwaliteit is, zijn er veel toevoegingen die helpen om dit sap drinkbaar te maken. We herinneren ons allemaal wijnen van slechte kwaliteit, die ons hoofdpijn of een zuurprobleem bezorgden. Het is niet deze wijnsoort die u in onze catalogus aantreft. De producten die we verdelen zijn zorgvuldig geselecteerd, ze zijn het resultaat van het werk van gepassioneerde mensen die nadenken over wat ze produceren en hoe ze het produceren.

In de loop van de verschillende schandalen in de agro-food sector, niemand kan niet langer negeren dat bepaalde praktijken niet op zijn plaats worden gezet voor de consument, maar om de winst van een handvol bedrijven te verhogen: het voedsel majors, maar ook zaadbedrijven en chemici.

Waarom is er een hausse in de intensieve landbouw? Aanvankelijk was het voor zeer lovenswaardige bedoelingen, na de Tweede Wereldoorlog, noodzakelijk om de productiviteit koste wat het kost te verhogen om de bevolking te voeden met volledige demografische groei. Deze noodzaak ging gepaard met de ontwikkeling van wondermoleculen, meststoffen en pesticiden; en de mechanisatie van de landbouw, die de productiviteit in buitengewone proporties heeft verhoogd. Het was ook de geboorte van de reuzen van de agro-industriële sector, die constant aandrongen op productiviteit. Deze ontwikkelingen gingen ten koste van de kwaliteit van de producten. Geen onderzoek naar smaakkwaliteit of nutriëntengehalte. De prijs van de producten wordt uitgedrukt in gewicht en niet in waarde voor het menselijk lichaam. Er volgde een uniformiteit van smaak en de ontwikkeling van junkfood. Dit voor iedereen beschikbare junkfood en hamburgers waren het grote succes van de moderne landbouw. Calorieën waren nu voor iedereen beschikbaar.

 Voorbij de zorg voor de volksgezondheid in verband met een onevenwichtige voeding, is de toevoeging van het gebruik van wonder moleculen nu aan ons gepresenteerd in de vorm van allerlei goede dingen zoals kanker en bedrijf, maar ook bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, erkend als beroepsziekte onder boeren In Frankrijk. Deze laatste informatie heeft een bijzondere weerklank voor mij, die in een onderzoekscentrum voor Parkinson werkt en een aantal collega's die de ziekte bestuderen door pesticiden te geven aan celculturen van neuronen ...

 Wat het milieu betreft, zijn de resultaten ook rampzalig, met bodems die op de maan lijken. Hieronder een serie foto's gemaakt in mei 2016 in de Champagne, wees gerust, dit zijn niet onze producenten ...

 


 


Nou, er is geen wiet, dus wat?

Er is geen gras, maar de grond is compact, hard als beton en helemaal dood. Terwijl we kilometers door de wijnstokken reisden, kwamen we heel weinig insecten, vogels, ... terwijl het lente is!

Maakt het ons uit zolang de champagne goed is?

Misschien, maar het gaat snel. De verwoeste grond verhindert een adequate ontwikkeling van de wijnstok. Een compacte bodem, hard als beton met bijna geen biodiversiteit. En die onzichtbare helpers van insecten en andere bacteriën zijn er niet langer om het ondankbare werk te doen om planten van voedingsstoffen te voorzien. De wortels van wijnstokken kunnen zich niet vrij ontwikkelen. Het volgt de noodzaak om toevlucht te nemen tot steeds meer behandelingen om insecten, schimmels, ... eindeloze helse cyclus te elimineren die de wijnstok alleen in staat stelt druiven te produceren die arm zijn aan voedingsstoffen en uit balans zijn.

Geen wonder, het sap in de kelder geeft ook iets van slechte kwaliteit. En de producent vertrouwt op de oenoloog, die in nauwe samenwerking met de productdistributeurs chemicaliën, enzymen en andere aromatische gisten zal leveren in een poging iets drinkbaar te maken. Hoe meer de jaren verstrijken, hoe meer de bodem wordt aangetast en hoe meer additieven zich moeten vermenigvuldigen om dit te compenseren. Is het een wonder dat u hoofdpijn heeft na het proeven van deze "wijnen"?

Wetende dat wat we in het glas hebben van de aarde komt, zijn alle wijnen die Ovino aanbiedt biologisch.

 

Hier ter vergelijking enkele foto's van een van onze landgoederen, ook in het voorjaar: Castello di Tassarolo. 

Waar zou je heen gaan om te wandelen? 

In Champagne of hier?

 

 

Titouan en Henry bewerken de grond

Rufus in actie in de zon ...

 


Als je meer wilt weten over het belang van bodems, bekijk dan de geschriften van Claude en Lydia Bourgignon: http://www.lams-21.com/artc/1/fr/

 

Waarom biodynamica, natuurlijke wijn, ...?

Biologisch zit in de lift, steeds meer consumenten zijn bereid iets meer te betalen, in de hoop gezondere producten te consumeren. Daardoor krijgen de gemarginaliseerden die voor deze sector hebben gekozen het gezelschap van fabrikanten die hier ook financiële kansen zien. Op basis van aanbevelingen van de industrie worden biologische specificaties onder druk gezet om meer flexibiliteit te bieden op bepaalde concepten.  

Beetje bij beetje vinden we onze weg niet meer in biologisch. Het wordt noodzakelijk om de producer te leren kennen om precies te weten wat zijn filosofie is. Wordt iemand overtuigd door organisch of een opportunist?

Wat voor verschil kan het maken? In theorie geen. In de praktijk hebben we echter geconstateerd dat de opportunist zichzelf bepaalde snelkoppelingen toestaat en in slechte jaren soms zelfs ongeoorloofde producten toevoegt.

Hoe is het mogelijk ? Als de producent biologisch is, is hij gecertificeerd, dus doen we analyses? Ja, maar je moet nog weten waar je op moet letten en wanneer. De middelen van certificatie-instellingen zijn niet oneindig, we kunnen niet altijd alles analyseren.

Het is daarom moeilijk om vertrouwen te hebben in uw leverancier, tenzij u probeert hem te leren kennen en zijn overtuigingen te begrijpen. Dit is wat we doen tijdens onze bezoeken: we discussiëren over de producten, maar ook op de natuur, de plaats van de mens op aarde, die een producent heeft gevraagd om te bewegen in de richting van biologische, biodynamische elke keer, er zijn prachtige uitwisselingen, en voor ons de gelegenheid. om te onderzoeken wat er achter de gevel zit.

Het volgt een zeer veeleisende selectie van producenten, voor elke producent die voor onze catalogus is geselecteerd, worden vele andere weggegooid, zelfs biologisch of biodynamisch. Ovino heeft er inderdaad voor gekozen om alleen samen te werken met wijnbouwers die vastbesloten zijn om de meest authentieke wijnen te produceren, die de kwaliteit van de druif centraal stellen in hun reflectie om kunstgrepen te vermijden.

 

Zorg goed voor jezelf, al onze wijnboeren zijn biologisch!

De overgrote meerderheid van onze wijnbouwers gaat verder dan biologisch, en beoefent biodynamica… u vindt de biodynamische vermelding naast de betrokken flessen.

Wat is biodynamica?

Landbouwtechniek of filosofie? Moeilijk te zeggen. In biodynamica wordt de landbouwdomein beschouwd met veel respect, wat als een levend organisme wordt gekweekt met zo min ingangen mogelijk bevordert biodiversiteit en we gebruiken verdunde plantenpreparaten wij spray planten versterkt, afhankelijk van de positie van de sterren ... een besluit nemen en jezelf documenteren, het is nooit te vroeg om nieuwe dingen te leren, om nieuwe standpunten op te nemen.

Net als homeopathie of osteopathie weten we niet echt waarom of hoe, maar het werkt. In de praktijk is het een kwestie van cultiveren door de cycli van de sterren te volgen. Er zijn bladdagen en worteldagen, afhankelijk van wat je wilt doen, bijvoorbeeld wortels planten, is het beter om te wachten op een worteldag. Zoon van een houthakker, ik herinner me een gesprek met mijn vader die naar me uitgelegd dat de oudsten die willen make meubels alleen gekapt hout op een bepaalde periode van het jaar, wanneer het sap was op zijn laagst, met het oog op de beste bossen te verkrijgen. We hebben destijds de tijd genomen om de natuur te ervaren en te begrijpen.

Als we in de biologische landbouw proberen de natuur niet te beschadigen, dan verbeteren we die in de biodynamica. In de biodynamica heeft de biodiversiteit van elk element waaruit de biosfeer bestaat de voorkeur. Of het nu gaat om insecten of zelfs bodembacteriën. 

Met biodynamica kun je denken wat je wilt, aan de andere kant verbieden we je te twijfelen aan de toewijding en inspanningen van onze wijnboeren. Inderdaad, het bereiden van afkooksels van koeienmest, zichzelf dwingen de maankalenders te volgen en veel werken om altijd zo dicht mogelijk bij de wijnstok te zijn, vereist enorme moed en passie. Deze passie gaat door zodra de druiven zijn teruggekeerd naar de kelder. We willen de inputs zoveel mogelijk beperken en daarom werken we meer, nemen we een klein risico maar leveren we een uitzonderlijk product.

Eh, en weet je dan dat Romanée Conti, de duurste Bourgondische wijn ter wereld, biodynamisch is? Zoals wat er niet alleen esoterische dichters zijn die in deze cultivatiemethode geloven, dus in je maankalenders voor je moestuin?

Biodynamica is respect voor het milieu, respect voor de bodem, respect voor planten en natuurlijk respect voor het eindproduct.

Welk beter materiaal dan biodynamische wijn om jou te bouwen?